Jovan Popovic Kikinda

Projektne aktivnosti

LogoJPopovic

facebook-logo-square-webtreatsetc 106120-3d-glossy-orange-orb-icon-people-things-people-worker  

 

 

 

AktivneSkole           12027596 162669527414365 4335412259158504929 n

Serbian Chinese (Simplified) English German Hungarian Italian Norwegian Romanian

Projektne aktivnosti

SPORT U ŠKOLE

U organizaciji Saveza za školski sport Srbije u našoj školi se realizuje program "Sport u škole" za učenike od I do IV razreda. Cilj projekta je da se raznovrsnim motoričkim aktivnostima doprinese integralnom razvoju deca, da se zadovolje  potrebe dece za kretanjem, da se razvija zdravstvena kultura u svrhu očuvanja i unapređenja ličnog zdravlja i zdravlja okoline i stvaranju trajne navike da fizičko vežbanje i trening bude sastavni deo svakodnevnog života.

Sport-u-skole plakat 5-2

Naša škola je jedina škola u severnobanatskom okrugu u kojoj se ovaj projekat realizuje. Sa realizacijom projekta počeli smo 15.01.2013. godine u terminima ponedeljak i sreda od 1800 do  1930 .

Rad je organizovan u dve starosne grupe. Prva grupa su učenici prvog i drugog razreda, a drugu grupu čine učenici trećeg i četvrtog razreda.Ukupan broj dece obuhvaćene projektom je 60.  Sa učenicima radi profesor fizičkog vaspitanja i u radu koristi  sprave i rekvizite koje je obezbedio Savez za školski sport Srbije. Završetkom školske godine, završena je prva faza projekta.

 AKTIVNE ŠKOLE

Program „Aktivne škole” preuzima pristup škola koje promovišu zdravlje (Health Promoting Schools), kao i postojeća iskustva u svetu, s ciljem podsticanja i osnaživanja cele škole da, u saradnji s roditeljima i lokalnom zajednicom, promoviše fizičku aktivnost i blagostanje u svojoj školskoj zajednici. 
„Aktivne škole” obezbeđuju kvalitetno fizičko vaspitanje i širok izbor vannastavnih sportskih aktivnosti, tako da svi učenici, bez obzira na pol, uzrast, sposobnosti, interesovanja i druge razlike, mogu da vežbaju, druže se i uživaju u fizičkoj aktivnosti.

Po čemu su „Aktivne škole” posebne?
„Aktivne škole” predstavljaju najpovoljniji okvir za podsticanje šireg uključivanja dece u fizičku aktivnost i sport, jer su to škole koje dostižu visoke standarde u nekoliko važnih aspekata funkcionisanja škole:
- nude kvalitetnije fizičko vaspitanje za sve učenike; 
- imaju bogatiju i kvalitetniju ponudu vannastavnih aktivnosti iz ove oblasti; 
- čvršće su povezane s roditeljima i lokalnom zajednicom (npr. saradnja sa sportskim klubovima i sportskim stručnjacima, korišćenje materijalnih resursa u zajednici i sl.);
- imaju poboljšanje materijalnih resursa za fizičko vaspitanje i sport u školi; 
- obezbeđuju podršku profesionalnom razvoju nastavnika fizičkog vaspitanja. 

Kako se uklјučiti u program „Aktivne škole”?
Sve osnovne škole u Vojvodini imaju pravo apliciranja za program „Aktivne škole”. Nakon registrovanja, škole pristupaju akreditacionoj proceduri, čiji је ishod dobijanje sertifikata „Aktivna škola”. Akreditaciono telo formirano je na nivou interresorne saradnje: Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine ‒ nacionalne zajednice, Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju, Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu. Naša škola je ispunila sve zahteve akreditacione procedure  i dobila sertifikat  “ Aktivna Škola”

POKRENIMO NAŠU DECU

pokrenimo nasu decu

Pokrenimo našu decu

OSNOVI BEZBEDNOSTI DECE

Cilj programa je sticanje novih i unapređenje postojećih znanja, veština i stavova radi podizanja bezbednosne kulture učenika. Nastavu će realizovati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova  koji poseduju znanja i veštine iz oblasti koje se izučavaju, kao i penzionisani pripadnici MUP-a.

Oblasti koje će biti realizovane kroz nastavu su:

  • bezbednost dece u saobraćaju;
  • policija u službi građana;
  • nasilje kao negativna pojava;
  • prevencija i zaštita dece od opojnih droga i alkohola;
  • bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža;
  • prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima;
  • zaštita od požara
  • zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda.

Program „Osnovi bezbednosti dece“ biće realizovan u školskoj 2017/18. godini kroz čas odeljenske zajednice, jedan mesečno, sa učenicima četvrtog i šestog razreda osnovne škole.